Pasivní chlazení zdroje

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

u se to tu zase zvrhava ve fantasmagoricke predstavy co jde a nejde. Proste KDO chce at to zkusi, kdo nechce a nema cim prispet tak at alespon nekritizuje. Na vlastika jsem zvedavy. Docela mi hlava nebere jak to chce resit ale rad se necham inspirovat.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to Jan Dostál: těším se na tvé výsledky se zalitím zdroje teplovodivou pastou, odrazovat tě od tohoto zajímavého nápadu nebudu, třeba to bude i lepší řešení než to moje, prostě jestli v to věříš, tak jdi do toho!!
Jan Dostál
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jan Dostál »

Trochu sem koumat tu pastu a myslím že to nemá cenu. Když se ohřeje tak ztrácí tuhost a navíc větší vrstva pasty to teplo už tak dobře nevodí.
Ctělo by to vychytat něco podobného ale s jinými prostředky
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

...a nenapadlo nikoho skusit nieco zbastlit na principe salania tepleho vzduchu nahor?? Ze by teply vzduch prirodzene salal nahor a zdola sa teda do zdroja nasaval studeny (ako radiator). Pri posilnenom pasivnom chladeni by to aj slo, nemyslite? :)
Jan Dostál
Nováček
Nováček

To bych mohl skusit zapojit ten zdroj s přídavnýma chladičema bez krytu venku a pokud to bude stat za to tak místo krytu pak použí kovovou sítku jako ochranu ale moc tomu nevěrím. Pokud to pude tak by to pak vyžadovalo vyřezáním otvoru do kejsu nad zdroj
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

no tak som si to aj predstavoval...zdroj sa s troskou snahy da umiestnit aj zvonkajsej strany case a stacilo by pre efektivny chod chladenia vyrezat spodok a vrch, alebo tam dat nejaku mriezku...proste nech sa studeny vzduch nasava zospodu ohreje a pekne sala smerom nahor :)
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

Spirit píše:...a nenapadlo nikoho skusit nieco zbastlit na principe salania tepleho vzduchu nahor?? Ze by teply vzduch prirodzene salal nahor a zdola sa teda do zdroja nasaval studeny (ako radiator). Pri posilnenom pasivnom chladeni by to aj slo, nemyslite? :)
No konečně napadlo někoho něco rozumnýho :wink:. Přesně takhle to mám udělaný, zdroj mám dole v case a skrz něj se mě do case dostává studený vzduch a to tak, že pasivní chladič na CPU, který je těsně pod stropem, ten studený ohřeje a ten zase samovolně vychází stropem case ven, nic novýho, prostě klasický "topení", mám tak zajištěnou cirkulaci v case i ve zdroji, ale samozřejmě by se zdroj takhle jednoduše neuchladil na to je potřeba ještě vymyslet hodně dalších vychytávek, ani 7800GTX ve SLi se takhle neuchladí :-), tohle je jen naprostý základ každé fanless case. :wink:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

hehe, podozrieval som ta ze to budes mat na tomto principe...pretoze si spominal ze fanless, bez oleja, vody, vetrakov a zaroven chladis aj suciastky mimo pasivov. Takze mi ztoho vyplynulo zen tam pohyb vzduchu musi byt. Stacilo porozmyslat a napadlo ma to :) Takze som ta odhalil :razz:
Na tomto principe som upravil zdroj 350w ktory bol na zostavu s tualatinom dostatocne predimenzovany a kedze sa hrial minimalne, chladil som ho fanless...uspesne funguje uz pol roka... :wink:
btw: ale na fotky som aj tak velmi zvedavy... :)
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

že mám ve zdroji pasivní cirkulaci vzduchu jsem psal už před dvěma měsícema =TADY= :), tak mě právě dostalo, že i eXp10it, který se té diskuze zůčastnil, tady napsal, že to mám v oleji :), lidi berte mé slova už trochu vážně, já si rozhodně z VÁS tady srandu nedělám!!! Jinak ta cirkulace není ještě ta klíčová věc, ve zdroji mám ještě jiné "vychytávky", bez kterých by to nefungovalo, základ je i vlastní speciální box, který má ale rozměry srovnatelné s běžným zdrojem, pak taky bez homemade case se těžko obejdete, ikdyž i do běžné case by to šlo, ale né hodně výkonný zdroj. Jinak moje řešení není zrovna levný, vlastně mě to stálo stejně jako koupený pasivní zdroj (to nepočítám teploměr za 5k), ale zase mám kvalitní zdroj Akasa (brzy snad Enermax Liberty 620W) než nějaký šmejd typu Silentmaxx apod.
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

ja som ani len nenaznacil ze ti neverim :wink: Ale tamtu diskusii som necital a z tejto som usudil co som usudil :)
Ako som napisal, tesim sa na fotodokumentaciu... Moj nazor bol vzdy ze vsetko sa da...len treba chciet a vediet a pokial sa ti dari pasivne chladit takto vykonne zdroje, tak ta musim pochvalit :-D ze si sikovny... :wink: :)
Jan Dostál
Nováček
Nováček

Zkoušel jsem to s přirozenou cirkulací vzduchu ale k ničemu sem nedospěl protože ten zdroj i když mimo komp jel tak se mi nechtěl přes desku sepnout (asi už vím proč ho označili za nefunkční) a jelikož se mi nechce otravovat se stakovou úpravou pasivů na dalším zdroji tak do toho co mám budu montovat 120mm fan.Dneska sem ho kupoval a sem zvědav
Jan Dostál
Nováček
Nováček

Dondal jsem tam tu 12ku větrák je to Glacial Silent Blade 19dB a teďka si na zdroj už ztěžovat nemůžu
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“